Banner billede med lilla lyng

Pleje og genskabelse af lyng

Her kan du læse om hvor lyng kan genskabes – samt om lyngens livsfaser, som er gode at kende, når du skal igang med din lynggrund.

Lyng i landskabet – før og nu

Hedelyng, Calluna Vulgaris, er en hjemmehørende plante på de hedeområder, der i sin tid har kendetegnet mange steder i kulturlandskabet.

I Odsherred har de fleste kystnære områder været enten lynghede, overdrev eller en blanding af begge smukke naturtyper, som det f. eks ses i dag på Skamlebæksletten, hvor jorden har været afgræsset som en del af ældre tiders bondekultur.

Hele Sejerøbugten og området ved Rørvig, Nakke og Nordstrand har traditionelt været tilvokset med den smukke lave plante, hvor der i dag er sommerhusområder.
Som en del af den stigende forståelse for vigtigheden af naturbevarelse og menneskers glæde for den vilde natur, er opelskning af gammel lyng blevet populært blandt sommerhusejere.

Om lyngplejen

Lynggrunden er ikke bare smuk og naturlig, den er også let at pleje.
Lyng kræver næringsfattig, lysåben jord og er vært for mange bevaringsværdige sommerfuglearter, bier og andre insekter.
Metoden til genskabelse af lyng indebærer derfor afskrælning af førnelaget på hele grunden eller delvist i mosaik, samt rydning af opvækst.

Strandhusenes speciale i bearbejdelse af jorden, så den igen gøres ”lyngvenlig”, muliggør at lyngfrø liggende i jorden vil spire frem, hvor der tidligere har groet lyng i løbet af 1- 3 år.

På ca. 5 år er blomstrende lyng etableret.
Denne kan herefter plejes med slåning hver 5.-8. år og jævnlig fjernelse af mos, opvækst osv. Sammen med lyngen kan typisk gro klokkelyng, liden klokke og andre sommerfuglevenlige arter der trives på næringsfattig grund.

Lyng i Mosaik

Lyng fornyer sig, hvor den slides, afgræsses eller klippes, men uden pleje vil den i løbet af nogle år gå i senilitetsfasen og herefter gå ud.

Ældre lyngpartier kan passende fornyes med nedklipning og indgå i vores genopretning af lynggrunden, idet man således laver en mosaik af lyng i dens respektive faser, som forskellige insekter foretrækker som fødekilde, ligesom det æstetiske udtryk fremmes ved at bruge mosaik-metoden.

Lyngens livsfaser

Hvor kan der gro lyng?

Sommerhusområder gror til med store træer, krat og græs over tid, mens man ofte ser små ældre partier af lyng mellem græs og buske. Her kan lyng genskabes ved rydning af opvækst og reetablering af næringsfattig sandjord.

skovgrunden med lyngpartierher kan etableres ny lyngældre lyngareal genetableresgammelt lyngareal reetableres

Etableringsfasen:

På arealer hvor der før har groet lyng, ligger lyngfrø under humuslaget.
Dette næringsrige lag forhindrer lyngen i at gro og består af nedfald af blade, kogler og dødt græs.
Humuslaget skal væk, og der skal ryddes for opvækst, så lyset når grunden. I den blottede magre sandjord kan lyngfrøene spire frem i løbet af 1-3 år. Således ser arealet ud i etableringsfasen.

nyanlagt sommerhusgrund genetablerer lyngSkamlebækslettens naturplejeLyngen genskabesefter reetablering af lyng

Pionerfasen:

Lyngplanterne starter som små kraftiggrønne spirer og vil i løbet af et par år dække jorden og begynder derefter at blomstre. Dette er lyngens pionerfase. Det er tydeligt at se hvor den afskrællede plæne skaber plads til lyng.

Lyngmanden reetablerer lynggrundennyspiret hedelyngfremspiret ny lyngfremspirende lyngplanter

Mosaik-metoden:

Her ses ældre lyngplanter i mosaik med de afskrællede felter af ny lyng. Mosaikmetoden skaber en smuk effekt og giver god trivsel til insekter og dyreliv på grunden, mens ny lyng reetableres.

mosaik af ny og gammel lyngspirende lyng i mosaikspirende hedelyngmosaikmetoden til lynggenopretning

Den modne lyng:

Efter ca 5 år fremstår lyngarealet violet og tæt blomstrende. Dette er lyngens modenshedsfase. Hver 5.- 10. år kan lyngen klippes tilbage og få nyt liv.

blomstrende lyng ved sommerhusetblomstrende hedelynglynggrundens udtryklyngens blomstring

Revling

Revling er en fin følgeplante på lynggrunden, med dens smukke blomster i marts-april, og blanksorte bær der sidder længe. Når revling begynder at overtage et lyngareal, er lyngen dog ved at blive gammel, og kan ikke konkurrere med revlingen.

Brian Jensen Naturplejerevling i blomstæstetisk revlingebær i lyngrevling på skamlebæksletten

Den aldrende lyng:

Græs, opvækst af småtræer, samt kogler og mos kan med fordel fjernes fra lyngarealet, så man bevarer et næringsfattigt miljø.
Når lyngen når stadiet vist på det sidste billede, den såkaldte senilitetsfase, er det tid at genstarte arealet med ny lyng.

Lynggrund trænger til plejekogler i lyngenLyngen groer til med mosLyngens senile fase
Made by Hjemmesider.DK